Sommerfugle
- i haven og nærmiljøet
Danmark er nede på sommerfugle. Der er ikke lige så mange som der har været - og der er slet ikke så mange forskellige som der var før i tiden. Faktisk ser det generelt skidt ud når det kommer til vores bestand og artsrigdom udi insekter af alskens slags. Der er mange grunde til, at det er vigtigt, at vi bevarer sommerfuglene. At vi bevarer ørentvisten. Fluen, bænkebideren, billerne og bierne. Samt alle de andre. Og det er en lang snak. Men gør vi det kort og skærer meget simpelt ind til benet - med tanke på sommerfuglene - så gør de os glade. De gør mig fantastisk glad. Forundret og for en stund glemmer jeg alt omkring mig. Det er ikke engang løgn. Sommerfugle er smukke og elegante. Deres liv er fantastisk og fascinerende. Fra æg til larve til de forpupper sig og til de erobrer verden med former og farver så smukke, at man ikke troede det muligt. Jeg drømmer om rigtig mange - og gerne så mange forskellige sommerfugle som overhovedet muligt i haven. For de er ikke kun smukke, de er også et tegn på liv. Går det godt for sommerfuglene går det også godt for mange af de andre insekter. Så fremtiden byder på et studie af sommerfuglens levevis, de blomster og planter de hver især er tilknyttet og sidenhen en indsats med fortsat at gøre haven egnet og indbydende for så mange arter som det overhovedet er muligt. Og så skal det alt sammen dokumenteres. Samt viderformidles. Dette bliver fortællingen om sommerfuglene i haven - men også dem der flakser rundt på engen og i resten af nærmiljøet.
Sommerfugle spottet i haven:
Blodplet - Tremmemåler - Iris - Græsrandøje - Stor Bredpande - Nældesommerfugl - Nældens Takvinge - Engrandøje - Admiral - Citronsommerfugl - Tidselsommerfugl - Det Hvide C - Guldhale - Storplettet perlemorsommerfugl - Okkergul randøje - Aurora - Vejrandøje - Skovrandøje - Rødt ordensbånd - Lille pige - Liniemåler - Hvidt fjermøl - Stor kålsommerfugl
Sommerfugle spottet i nærmiljøet:
Blodplet - Tremmemåler - Græsrandøje - Stor Bredpande - Nældesommerfugl - Almindelig Blåfugl - Mi Ugle - Nældens Takvinge - Guldhale - Storplettet Perlemorsommerfugl - Det Hvide C - Okkergul randøje - Aurora - Femplettet køllesværmer - Sørgekåbe - Stor kålsommerfugl
Den første sommerfugl - som jeg husker det, at jeg spotter i haven. Fantastisk smuk og faktisk en natsværmer - som dog er dag-aktiv … Den flyver maj-juni. Larverne lever i sensommeren på den giftige plante eng-brandbæger og er tilsvarende giftige som de tydeligt viser til ven og fjende med deres kraftige sorte og gule farver.
Både dag - og nataktiv fra april - september. Larven lever hele sommeren på kløver og lucerne. Er spottet som voksen dels i haven, men også lige udenfor haven og på folden hos fårene. En meget lille sag, der synes glad for at sidde dybt i halvhøjt græs.
Pludselig kom Iris flyvende ud af det blå og satte sig til rette for en kort stund på terrassens træværk. Det blev kun til et hurtigt doku-billede med mobilen. Sikke en smuksak. En af de største dagsommerfugle i Danmark med et vingefang på op til 74 mm. og hannen med sit helt særlige skær af blåt på vingerne. Flyver fra juli - aug. Larven lever på pil hvor også den sidenhen forpupper sig og tilmed overvintre.
Blodplet
Tremmemåler
Iris
Græsrandøje synes at være her, der og alle vegne. Det er fristende bare at tage den for givet. Der er mange i haven, især i oaserne af kløver, bellis, brunella og smørblomster. Den er også på folden med fårene, og på stien ned til mosen er den meget dominerende. Græsrandøje er nok Danmarks mest almindelige sommerfugl. Den flyver fra juni - sept.
Allerede i maj er Stor Bredpande fremme og er en fin, men sky sag. Den holder hele sommeren og flyver til langt ind i august. Den er glad for det halvlange græs hvor også æggene lægges og sådan findes den i både haver, skove, enge og overdrev over det meste af landet. Hvis bare der er plads til at græsset får lov at vokse.
Fantastisk, fascinerende skabning som flyver henover sommeren i 2 generationer som hver især har deres eget udseende. 1. generation ses april - juni (billedet) og 2. generation juli - august med et udseende der minder en smule om en perlemorsommerfugl. Æglægning på Stor Nælde (Brændenælde) som også er larvens værtsplante.
Græsrandøje
Stor Bredpande
Nældesommerfugl
Blå sommerfuglene er blandt mine absolutte favoritter. Små og sarte og med en smuk detaljerigdom på vingernes underside. Jeg vil så gerne have den i haven, men har kun set den få gange og det har været på folden hos fårene. Den flyver maj - september og lægger sine æg på ærteblomstrende planter såsom al. kællingetand. I 2023 er den enkelte gange i haven - og hos fårene er der en periode henover sommeren hvor den ses ofte.
Også kaldet Trolden - bemærk silhuetten af et troldeansigt på hver vinge. En dagaktiv natsværmer som flyver fra maj - juli. Larven lever på kløver og vikke og kan forveksles med målerlarver idet den bevæger sig på samme måde. Jeg har kun set den en enkelt gang og det var i det lange græs på folden ude hos fårene.
Danmarks nationalsommerfugl. Den overvintre som voksen og er derfor en af årets tidligst sete hvor den går på vingerne på lune og solskinsrige marts dage. Herfra kan den ses i stort tal helt ind i oktober. Nældens Takvinge er stærkt tilknyttet stor brændenælde hvor æggene lægges og hvor larverne herefter lever af bladene og siden forpupper sig.
Almindelig Blåfugl
Mi-ugle
Nældens Takvinge
Engrandøje flyver fra juni - august og er tilknyttet alle steder med højt græs. Jeg finder den i haven, på engen og hos fårene. Den er meget tilfældig med sin æglægning som kan ske flyvende eller siddende højt i vegetationen hvor æggene bare smides. Det er herfra op til larverne at finde sig en værtsplante at leve af - såsom hundegræs, skovstilkaks, opret hejre og rød svingel.
Årets første generation af Admiral kommer til Danmark fra varmere himmelstrøg. De første i maj. De lægger helt op til 1000 æg der hvor der gror brændnælde. Her lever larven sit liv indtil den forpupper sig for siden at blive til sommerens 2. generation. Den er glad for alle blomster hvorfra der kan suges nektar, men også for nedfaldsfrugter. Aug. - okt. flyves der igen sydpå hvor der overvintres.
Flyver juli - september. Jeg ser den ved nogle mirabelle træer nede forbi Grævlingskoven. Hannen er ensfarvet brun hvor hunnen er pyntet med pletter i gul. Tilhøre blåfuglene. Lever højt i Ask, Elm og Egetræer hvor den er glad for den søde saft fra bladlusenes ekskrementer. Larverne er fremme maj - juni og lever på slåen og mirabelle. I 2023 er der Guldhale i haven sidst på sommeren.
Engrandøje
Admiral
Guldhale
Henover sommeren går jeg jævnligt tur med Balto ad en grusvej, der løber langs braklagte marker. Her er der Storplettet Perlemorsommerfugl. Jeg tæller 20 - 30 stk. hver gang. Sidst på sommeren er den også at finde ved Grævlingskoven. Flyver april - oktober. Larvens værtsplanter er violer og stedmoderblomster. I 2023 ses den ofte i haven hen over sommeren.
Sommerfuglen i Danmark med den længste levetid. Citronsommerfuglen kan blive næsten 1 år gammel. Den flyver fra marts - juli og i juli går den nye generation på vingerne og det er disse der overvintre, gerne i tæt vegation. Æggene lægges på Vrietorn og Tørst og her lever larven og forpupper sig. Kan ses i hele landet. Ses i haven og i nærmiljøet.
Man kan se Tidselsommerfugl på Island og på Færøerne. Det er verdens mest udbredte sommerfugl. Kun på Antarktis og i Sydamerika mangler den. Den overvintre ikke i Danmark, men kommer flyvende sydfra - nogle gange i stort antal. Larven findes på tidsler og brændenælder. Jeg ser den i haven - især på Pindsvinkartebollerne.
Storplettet Perlemorsommerfugl
Citronsommerfugl
Tidselsommerfugl
Først på sommeren 2022 ser jeg en sommerfugl som jeg aldrig har set før - 2 stk. i en lysning i skoven, der støder op til huset. Jeg forsøger, men lykkedes ikke med billeder. Men jeg er glad og lykkelig for mødet. Oktober byder på nogle lune dage og pludselig er sommerfuglene i haven hvor Asters står og blomstre. Smukke og let genkendelige. Det Hvide C. Fantastisk smuk og jeg er så nyforelsket som jeg var det i min kone mange år tilbage. Engang meget sjælden, nu udbredt over det meste af landet. Æg lægges og larverne lever på Elm, Humle og især Stor Brændenælde. Flyver marts - okt./november. I 2023 er den tilbage i haven og hos fårene.
Det Hvide C
Almindelig i hele landet. Flyver fra maj til september. Optræder i to generationer i et terræn, der veksler fra det åbne, tørre land til fugtige, mosede områder. Larven er glad for en bred variation af græsser - især fåresvingel. Den optræder til langt ind i efteråret. Jeg ser den i den tætte bevoksning i udkanten af haven og i det høje græs ude hos fårene.
Aurora er en af årets tidlige sommerfugle og flyver fra april - juni. Pludselig er de her, der og alle vegne og spreder glæde og begejstring - og pludselig er de væk igen. Larven ses fra juli - september og er glad for Judaspenge og Løgkarse. Den overvintre som puppe. Som sommerfugl er de meget aktive i haven - især i bæltet af træer med det tætte, lave bunddække af bærbuske, blandet blomst og især Løgkarse.
Femplettet køllesværmer flyver fra juni - august. En af de sommerfugle som er gået stærkt tilbage, dog findes den i det meste af landet. Den er glad for det tørre, blomsterrige bakkelandskab. Larven lever og overvintrer på rødkløver. I 2023 finder jeg en han og en hun under parring på engen. Det er kæmpestort. I de 15 år jeg har boet i lokalområdet har jeg aldrig set køllesværmer.
Okkergul randøje
Aurora
Femplettet køllesværmer
I sensommeren 2023 er der pludselig Vejrandøje i haven. En fantastisk smuk dame, der slår sig ned nogle dage til min store begejstring. Vejrandøje optræder i 2-3 generationer i april-juni og igen sidst på sommeren i juli-september. Den er glad for heden, overdrevet og strandengen og lidt af en sjældenhed med undtagelse af Djursland, Blåvand og Fanø, så helt utroligt at den sådan kommer forbi vores have på sjælland omgivet af skov og mose.
Der er Skovrandøje i haven og især holder den til på folden hos grisene samt parkhjørnet hvor der begge steder er masser af træer. Jeg bliver altid glad og begejstret når jeg ser den. Den flyver i to generationer i april-juni samt juli-september. Larven lever på forskellige græsser såsom skovstilkaks, hundegræs og fløjsgræs. Den er fremme henover sommeren og igen om efteråret og kan overvintre som enten larve eller puppe.
Sørgekåbe er stor og smuk og desværre også sjælden. Jeg møder den på grusvejen ned til huset hvor den solbader. Den holder af skoven og især birketræer og dem har vi nogle stykker af. Den flyver ad to omgange i marts-juni og igen juli helt frem til oktober. Fra maj-august er larven fremme hvor den lever på birk, pil og bævreasp.
Vejrandøje
Skovrandøje
Sørgekåbe
Stor, flot natsværmer, der holder af park og skov, så der passer den perfekt til haven hvor der står pil og poppel som ideelt levested for larven. Flyver juli-oktober. Og så var det Rødt ordensbånd der prydede de gamle, danske hundredekronesedler.
Natsværmeren Lille pige er mit bedste bud. Den kendestegnes på de sarte, silkeagtig vinger. Den er aktiv både om dagen og om natten. Fra maj-september flyver den i skovbrynet, på engen og i mosen. Larven holder af birk, pil og el.
Natsværmer som også er aktiv om dagen. Flyver juni-september. Jeg ser den ofte i haven. Almindelig i hele landet.
Rødt ordensbånd
Lille Pige
Liniemåler
Storplettet perlemorsommerfugl, der i 2023 ses jævnligt i haven.
Hvid og sart af se på med sine lange, tynde ben. Flyver maj-august. Vi har den i haven hvor den i dagtimerne skjuler sig i den lave bevoksning i hegnet af træer. Larven lever i snerle i et sammenrullet blad fra september-maj hvorefter den forpupper sig.
Stor kålsommerfugl er i haven, på engen og på folden hos fårene. Flyver april-oktober i helt op til 4 generationer. Den er almindelig og udbredt i hele Danmark.
Hvidt fjermøl
Stor kålsommerfugl
Sommerfuglelarver i haven - samt nærmiljøet:
Dagpåfugleøje - Nældens Takvinge - Bjørnespinder? - Tigerspinder? - uglelarve - Stor kålsommerfugl
Det er nyt for mig det her med at artsbestemme sommerfuglelarver. Og helt let er det altså ikke. F.eks. med ovenstående billede. Nye, små larver der sidder i en stor gruppe på brændenælde. Mit bud er at det enten er Nældenstakvinge eller Dagpåfugleøje larver.
Det bliver lettere som larverne vokser og opnår nogle kendetegn der springer lidt mere i øjnene. Dog er der fortsat usikkerhed med flokken her - dog gætter jeg på Nældens Takvinge eller Dagpåfugleøje.
Larven af Dagpåfugleøje. Stor og flot bliver den henover tid. Klækker fra æg lagt på hovedsalig Stor Nælde (brændenælde) eller Humle. Larverne sidder sammen i et fælles spind hvor de er i sikkerhed fra fugle. Fra juli - aug. flyver larverne som forvandlede sommerfugle.
Lige nemt hver gang er det ikke …
Måske Dagpåfugleøje?
Dagpåfugleøje
Nældens Takvinge larve på Stor Nælde. Larverne gennemgår flere stadie i deres udvikling og kan ændre markant udseende undervejs.
Her er en larve jeg kender og kan genkende på et splitsekund. Larve af Blodplet. Jeg holder meget af Blodplet og frydes hver gang jeg ser den i haven. Larven er til at kende med sine gule og sorte farver, der kraftigt antyder at den er giftig at spise. For larven lever på - og af, den giftige plante Engbrandbæger.
Jeg tror at det er en Nældens Takvinge larve der her har forputtet sig i haven. Og jeg så til den flere gange dagligt i håb om at måtte opleve en spritny sommerfugl komme til verden. 1 enkelt dag var jeg ikke hjemme og her skete det. Jeg fandt kun det tomme hylster.
Nældens Takvinge
Blodplet
Nældens Takvinge puppe?
Den mest skræmmende larve jeg hidtil har mødt. I det høje græs ved grævlingskoven sad den. For mit vedkommende er det svært at slå fast præcist hvad det er for en. Bedste bud er Tigerspinder eller Bjørnespinder.
Stor kålsommerfugl
Vi laver køkkenhave og sår blandt andet kål. Jeg må indrømme, at jeg fra starten har et håb om, at kålsommerfuglen skal lægge æg så der kommer larver, og da det sker er det svært at få armene ned.
Ugle-larve
Natsommerfuglelarve hvilket ses på de 4 sæt af gangvorter. Tilhøre uglerne, men dem er der mange forskellige af, så helt præcis hvilken tør jeg ikke gætte på.
Bjørnespinder eller Tigerspinder
Larver af blodplet - Hele 60 stk. på én plante af Engbrandbæger
Galleri - Sommerfugle
Fugleliv - i haven og i nærmiljøet
Stor Flagspætte med unger
Det flinke egern