Fugleliv - i have og nærmiljø

Hvad kan man egentlig drive det til, når man taler øget biodiversitet? Hvis man giver plads i haven - eller nærmiljøet? Kan det virkelig lade sig gøre, at øge antallet af insekter, forskelligheden blandt sommerfuglene, mangfoldigheden af blomster og ikke mindst skabe et miljø så attraktivt som muligt, at der kommer et øget liv af fugle. Det vil jeg så gerne forsøge mig med. Og jeg vil gerne forsøge at dokumenterer, vise frem og fortælle undervejs. Så på denne side gælder det fuglene - dem i haven, men også dem jeg ser i nærmiljøet. Hvem yngler her, hvem kommer forbi for at spise, hvem tilbringer sommeren i området og hvem er på besøg om vinteren. Men nogle krydser også bare forbi, nogle kommer lavtgående ind over haven og nogle andre kommer i store flokke højt til vejrs. Hver især er de super spændende at følge om det kun er kortvarigt og i glimt eller om det er rugende på rede hvor ungerne senere vises frem i haven. Stjernen over dem alle har fra dag 1 været musvågen. For der sad 3 musvåger i haven dengang huset var til salg og vi var forbi. Det er rimelig sejt med rovfugle i haven. De andre fugle - store som små - jeg er glad for dem alle sammen og begejstres af både spætte og mejse.

Fugle i haven:

25 arter / Musvåge - Stillits - Rødstjert - Stor Flagspætte - Hvid vipstjert - Skovskade - Spurvehøg - Rød Glente - Fasan - Grøn Irisk - Sumpmejse - Rødhals - Halemejse - Gråsisken - Musvit - Blåmejse - Fiskehejre - Gærdesmutte - Gråænder - Solsort - Krage - Gulspurv - Ravn - Bogfinke - Kvækerfinke - Ringdue

Fugle i nærmiljøet:

40 arter / Musvåge - Gråstrubet lappedykker - Stillits - Rødstjert - Stor Flagspætte - Hvid vipstjert - Rødrygget Tornskade - Skovskade - Spurvehøg - Bynkefugl - Sanglærke - Traner - Sangsvaner - Havørn - Løvsanger - Rød Glente - Fasan - Blå Kærhøg - Mosehornugle - Tårnfalk - Gråand - Grøn Irisk - Sumpmejse - Rødhals - Halemejse - Musvit - Blåmejse - Grågås - Knopsvane - Fiskehejre - Gærdesmutte - Solsort - Gøg - Tornirisk - Krage - Gulspurv - Ravn - Bogfinke - Ringdue - Tornsanger

Musvåge

Havens stjerne. Hen over vinteren bliver der fodret og så er de forbi næsten dagligt, mens det om sommeren er mere sporadisk. Men de er altid i nærmiljøet og yngler i den nærliggende skov. Udbredt over hele Europa. 1 kuld årligt. Kan blive op til 25 år gammel.

Gråstrubet Lappedykker

I søen ved Naturstien er der pludselig et lappedykker-par, der forsøger at etablerer sig og ligge på rede. Desværre er der noget der går galt, og lige så pludselig som de dukkede op er de væk igen. Udbredt i det østlige Europa. 1 kuld årligt.

Stillits

Stillits er en af landets smukkeste fugle og jeg ser dem i nærmiljøet og i haven. De yngler i området og kommer i haven med de udfløjne unger. Især er de glade for Pindsvinkartebollerne i haven som står med masser af frø i efteråret. Udbredt i det nordlige Europa samt skandinavien. 2 kuld årligt

Rødstjert

Der er rødstjert i nærmiljøet og i haven. Den ruger oppe under halvtaget ved brændestablen. Udbredt over det meste af Europa. 1-2 kuld årligt. På billedet synger hannen og gør sig til lige udenfor køkkenvinduet.

Stor Flagspætte

I nærmiljøet står en korridor af gamle træer. Her er der flere spætte-par der yngler. I haven har vi en han og en hun som vi har stor glæde af. Ud af det blå kom de forbi med 3 udfløjne unger i sommeren 2022. Udbredt over det meste af Europa. 1 kuld årligt.

Hvid vipstjert

Vipstjerten er glad for at ligge på rede under værkstedets tagryg. Jeg ser den i nærmiljøet i det tidlige forår og pludselig er den også i haven. På billedet er en af ungerne i en pause mellem de første flyveture. Udbredt i hele Europa. 1-2 kuld årligt.

Rødrygget Tornskade

På Naturstien er der i sensommeren 2021 pludselig et rend af Tornskader. Det viser sig at være forældrefugle med udfløjne unger. Så tornede buske o.lign. er for en stund prydet med spiddet insekter som fuglene har lagt til side til et senere måltid. Udbredt i det meste af Europa. 1 kuld årligt.

Skovskade

Året rundt er der en fin portion Skovskader - både i haven og i nærmiljøet. Henover sommeren er der nogle stykker fast i haven, og her går tiden med at finde insekter i det halvhøje græs. Udbredt i hele Europa. 1 kuld årligt.

Spurvehøg

Spurvehøgen ses jævnligt - mest i nærmiljøet hvor den yngler i den nærliggende skov, men den er også forbi haven. En imponerende rovfugl, der kan udmanøvrere de fleste andre fugle udi flyvekunsten. Udbredt i det meste af Europa. 1 kuld årligt.

En varm sommeraften sidst i Juli er spætten tilbage i haven ovenpå en periode hvor vi kun har set eller hørt meget lidt til den. Den har haft travlt med yngel andetsteds, og nu er ungerne fløjet fra reden. Ungerne er med på dette aftenbesøg. 3 stk. og forældrefuglene har travlt med at vise frem og ikke mindst hvor det er til at finde føde i haven. Der er masser af liv i græsset og ungerne spiser flittigt af myrene, stankelbenene og alt det andet der er at finde.

Bynkefugl

I 2022 er der ynglende Bynkefugl på Naturstien. Den har rede på jorden og jeg opdager den først da der er 6 unger der flyver rundt i terrænet og kalder på mad. De er meget tillidsfulde. Desværre i tilbagegang - dog udbredt i det meste af Danmark. Overvintre i Afrika. 1 kuld årligt.

Sanglærke

Sanglærken er i nærmiljøet og er den første der øjner forårets komme. Allerede i februar går den på vingerne og synger højt og smukt hvis solen er fremme. Den er udbredt over det meste af Europa og leverer helt op til 3 kuld unger årligt.

Traner

Tranerne passerer henover matriklen forår og efterår når turen går enten til vinterkvarteret i Spanien eller den om foråret går nordpå når der skal yngles. Men i 2022 lander en mindre flok bare 300 m. fra huset for at spise og pause den inden turen fortsætter. Mere og mere udbredt i Danmark som ynglefugl hvilket er helt fantastisk.

Sangsvaner

Om vinteren er der Sangsvaner i en lille, nærliggende sø. Antallet varierer. Dog er det altid en blanding af ungfugle og voksne. De går på markerne og spiser. Lyden af sangsvaner der kommunikerer indbyrdes er intet mindre end fantastisk. Sangsvaner yngler i det nordlige skandinavien. 1 kuld årligt.

Havørn

Den er der ind imellem. Højt på himlen med sit majestætiske vingefang der kan blive helt op til 240 cm. Den flyvende dør som den kaldes. Har længe været i fremgang i hele Danmark og i 2022 kom der hele 180 unger på vingerne. 1 kuld årligt.

Løvsanger

Løvsangeren sidder og opretholder sit territorie med smuk sang og jeg ser den på morgenturen med Balto henover sommeren når vi går mod Grævlingskoven. I antal er den en af de talrigste i Europa. 1 - 2 kuld årligt.

Rød Glente

Endu en rovfugl der er i fremgang i Danmark. Både som ynglefugl men nok især som overvintrende gæst fra nord. En meget smuk fugl. Den er fast i nærmiljøet og ses jævnligt, men er også lavtflyvende i haven når der slås græs. 1 kuld årligt. Kan blive op til 25 år gammel.

Fasan

Jeg må erkende at jeg har ændret mit syn på fasanen. De er i nærmiljøet og de er i haven. De spiser med når grisene fodres. Og de overnatter i havens træer. Jeg synes de er hyggelige. Oprindelige hentet ind fra asien og idag et af jægerens yndlings trofæer.

Blå Kærhøg

Om vinteren er der Blå Kærhøg. Både en han og en hun. De er ikke i haven men det er tæt på. De flyver på folden hvor fårene går og de flyver på engen og græsmarken. En sjælden sag som jeg nyder at kunne følge fra køkkenvinduet når den flyver lavt over terrænet.

Mosehornugle

Marts 2022 og i nærmiljøet hvor mosen bliver til hestefolde er der for en stund dagligt besøg af en smuk mosehornugle der jager i skumringstimen. En sjælden ynglefugl i Danmark, men kommer gerne som vintergæst - dog sjældent i stort tal.

Tårnfalk

Der er 2 tårnfalke i nærmiljøet. De jager på folden hos fårene, på engen og på græsmarken. Jeg sætter en tårnfalkekasse op til dem i et af havens træer og håber at de på sigt vil yngle der. Er udbredt over hele Europa. 1 kuld årligt. Kan blive op til 15 år gammel.

Gråand

Selvfølgelig er der Gråænder - især i søerne nede ved naturstien. Der er også jægere der fodre dem og lokker dem til i stort tal. For så at skyde dem i stort tal. Da jeg udgraver regnvandsbassinet i haven dukker der også en han og en hun op her. Udbredt i hele Europa. 1 kuld årligt, men op til 13 æg.

Vand i haven

Vand bringer liv til haven - det har jeg allerede erfaret på positiv vis med regnvandsbassinet/havesøen som jeg løbende graver på. Her er der frøer, vandsalamander, guldsmede og andet godt - det er også her fiskehejren ind imellem kommer forbi. Dog ønsker jeg mig noget vand i nogle mere fotovenlige omgivelser. Så jeg laver små badebassiner i parkhjørnet hvor jeg kan sidde tæt på og skjult og hvor fuglene kan komme og drikke og bade. Det er hurtigt en stor succes hvor især blåmejse, musvit og grønirisk tit er forbi. Håbet er på sigt at få billeder af flagspætten samt nogle af rovfuglene.

Grøn Irisk

Der menes at være 500.000 ynglepar af Grøn Irisk i Danmark som hver især leverer 2-3 kuld af op til 6 unger. Så bliver det til en del fugle. Den er i nærmiljøet men er også i haven - især ved foderbrættet.

Sumpmejse

Der er sumpmejse i haven og i nærmiljøet. Den er glad for birketræerne og havens våde hjørne. Ruger gerne i små hulrum. Udbredt over store dele af Europa. 1 kuld årligt. Kan blive op til 8 år gammel.

Rødhals

Jeg ser dem ikke så tit, men Rødhalsen er både udenfor haven og indenfor. Den er god til at færdes skjult i krat og kvas, men lader sig se ved foderbrættet. Findes i hele Europa. 2 kuld årligt. Kan blive op til 10 år.

Halemejse

Pludselig er der Halemejser i haven. En fin lille flok der besætter birketræerne. De er meget tillidsfulde. Senere flyver de ud over engen. Halemejser er udbredt over det meste af Europa samt Skandinavien. 1 kuld årligt.

Gråsisken

Gråsisken på vinterbesøg i havens brændenælder. Er udbredt i Alaska og det nordlige Canada, henover Grønland og det nordlige Europa til Asien og helt ud til Stillehavskysten. 1-2 kuld årligt.

Musvit

Musvitten er fast i haven og fast i nærmiljøet. Den er glad for foderbrættet som den besøger året rundt. Er udbredt i hele Europa. 1-2 kuld om året og helt op til 12 æg i reden.

Fiskehejre

Der er jævnligt fiskehejre på himlen over haven, engen og på folden hos fårene -som de flyver fra a til b, og især til søen nede ved naturstien, hvor der er god mulighed for at fange frøer. Men efter mit påbegyndte graveri på en sø i haven dukker de nu også op her ind imellem. I sommeren 2023 er der besøg af en udfløjen unge som helt mangler respekten eller frygten for mennesker. I små 2 timer holder den til ved havesøen hvor den fanger vandnymfer. Jeg fotograferer på få meters afstand og får masser af billeder af denne fine fugl. Fiskehejren er almindelig i Danmark hvor den er fredet. Den yngler i hele europa hvor den får 1 kuld årligt med 3-5 unger. Fiskehejren kan blive op til 25 år gammel.

Blåmejse

Blåmejsen ses flittigt i haven og udenfor i skellet af birketræer. Den er glad for det våde hjørne i haven, men kommer også ofte til foderbrættet hele året. Udbredt over det meste af Europa. 1-2 kuld årligt.

Grågås

Gæssene krydser luftrummet i store flokke under træktiden. De er også på græsengen og de yngler i de nærliggende søer. Jeg ser dem året rundt. 1 kuld årligt. Grågæs kan blive op til 22 år gammel.

Knopsvane

Danmarks nationalfugl. Der er et par i søen ved Naturstien. I 2022 har de 6 unger hvoraf ræven får fat i den ene. Der menes at være 4500 ynglepar i Danmark. 1 kuld årligt. Knopsvanen kan blive op til 28 år gammel.

Gærdesmutte

Denne fantastiske, fine lille fugl er fast i haven året rundt samt i det omkring liggende landskab. Om nogen sætter den pris på mine kvasbunker og hegn, de væltede træer og det tætte bunddække af bevoksning, der fylder i haven. Her søger den føde og her laver hannen reder som hunnerne herefter kan vælge frit imellem. Lille fugl med en stor stemme og en smuk sang. 1-2 kuld årligt. Op til 7 unger med en levetid på op til 5 år.

Solsort

Den talrigeste fugl i Danmark med mere end 2 millioner ynglepar. En fantastisk sanger der optræder i haven og udenfor. Den laver rede på loftet over garagen og her bliver det henover sommeren til hele 3 kuld - allesammen med 4-5 unger som alle kommer på vingerne. Fantastisk imponerende. Solsorten kan blive op til 18 år gammel.

Tornirisk

Ved folden hos fårene er jeg heldig at møde denne smuksak. En han. Trods det at den er almindelig og udbredt over hele landet er det første gang jeg ser den i området. Den holder af det åbne land prydet af spredte buske og et godt udbud af forskellige panter hvor den lever af frø. Kan blive op til 5 år og få 2-3 kuld unger årligt med 4-6 unger.

Marts måned og foråret synes at have svært ved at bestemme sig for endelig at træde i karakter. Det er fortsat koldt og mørkt om morgen og der er masser af regn. Og så alligevel sker der noget. På en tåget morgen hvor jeg går tur med Balto sidder der en velkendt silhuet i toppen af en tjørn ude på engen ikke langt fra huset. Og jeg bliver sgu så glad. Den røde glente er tilbage fra vinterkvarteret og sidder i ro og mag og skuer ud over landskabet. Fra nu af og frem til næste vinter vil den jævnligt pryde himlen, landskabet og tilmed sidde i havens træer og hver gang vil jeg glædes og forundres over denne smukke rovfugl.

Gøg

Gøgen holder af mosen så fra maj - aug./sep. er den at finde i lokalområdet og ind imellem tilmed i haven hvorfra hannens kukken lyder udover landskabet. Gøgen er kendt og berygtet for sit snylteri på andre fugle hvor den lægger sine æg i deres reder og lader værtsparret om opfostringen af dens unge. Kan lægge 6-12 æg på en sæson og leve op til 10 år. Overvintre i Afrika syd for Sahara.

Gulspurv

Gulspurven er meget glad og begejstret for området omkring Naturstien. I de tidlige sommermåneder er den en meget aktiv sanger og den sidder gerne højt i et træ og allerhelst på en af udstikkerne i toppen af den enorme kvasbunke. Den er almindelig i Danmark, får 2 kuld årligt a 3-5 æg og kan blive op til 7 år gammel. En fin fugl, der hen over tid er blevet en af favoritterne.

Krage

Kragen er fast i haven og i landskabet der omgiver os. I haven holder den meget af træerne nede ved grisene og især toppen hos de udgåede, døde stammer udgør faste udkigsposter. En klog og intelligent fugl som er udbredt i hele landet og som trives i stort set alle landskaber og miljøer. 1 kuld årligt a 3-6 æg. Kan blive op til 17 år gammel.

Ravn

Den største af alle kragefuglene. Og en fantastisk intelligent og klog fugl. Lytter man til en flok ravne som de sidder eller færdes i terrænet er der ingen tvivl om at der kommunikeres internt. Vi har ravne i lokalområdet og tilmed i haven ind imellem og jeg har været heldig for muligheden for flere gange at have et øre på deres kalden til hinanden og der er en stemning af nordisk mystik som jeg aldrig bliver træt af. Dengang jeg begyndte at fotograferer var ravnen sjælden og sås kun sjældent. Nu er den i fremgang og jeg værdsætter og sætter pris på at den nu er en del af hverdagen. Ravnen færdes sjældent alene og er kendt for at overnatte i træer sammen med andre ravne og artsfæller. Den er tilpasningsdygtig og klare sig på et spredt spektre af fødeemner, lige fra frø og insekter til æg, fugleunger, ådsler eller syge og svækkede dyr. 1 kuld årligt a 4-6 æg. Kan blive op til 22 år gammel.

Bogfinke

Bogfinken holder af træer og skov og er spredt ud i hele Danmark i stort antal. Ca. 1,7 millioner ynglepar findes der. Vi har den i haven og på turen ned til mosen og grævlingeskoven møder vi den næsten altid. Ved foderbrættet er den fast gæst - især vinteren igennem. 1 kuld årligt /4-6 æg og en levealder på op til 13 år.

Kvækerfinke

Der er Kvækerfinke ved foderbrættet om vinteren. Så er de på besøg nordfra hvor de holder af birke - og nåleskovene i Norge og i Finland. På træk kan de optræde i flokke der tæller i hundredetusindvis - i sjældne tilfælde op til 1 million fugle. 1 kuld årligt, 5-7 æg. Levealder op til 7 år.

Tornsanger

Der er Tornsanger lige udenfor haven og på Naturstien. De holder af det åbne land med spredte træer og buske. Hannen sidder ofte i toppen af disse og synger og gør sig til. Hannen kan have flere hunner og de kan hver især lave 1-2 kuld unger af 4-5 æg. Levealder op til 5 år. Tornsanger kommer til landet fra Vestafrika i maj

På himlen over folden med får hænger Tårnfalken mussende i jagten på mus. Den forstyrres af legesyge ravne. De kommer inde fra skoven af birketræer og nu følger de tårnfalken i en dans på himlen hvor de cirkler højt til vejrs og styrter mod jorden i lodrette dyk. De bliver ved og ved - flyver ind over haven og tilbage ud i det åbne landskab. Til sidst forsvinder ravnene igen og tårnfalken sætter sig i et træ og puster ud.

Ringdue

Der er masser af duer. Altid lidt i haven og lidt på himlen og i perioder duer i tusindvis som flytter på sig som en sort sol ude i horisonten. De lokale jægere skyder på dem - helt klart i et overdrevent omfang, synes jeg. I haven har de fred og de holder af parkhjørnet og de gamle, store træer. Parringsæsonen starter tidligt på året - allerede i marts kommer det første kuld til verden og frem til september kan det blive til hele 4 kuld på hver 2 æg. Ringduen kan blive 12 år gammel.

Galleri - Fugleliv

3 uger i Nationalpark Thy - 2023

Sommerfugle - Huset Patagonien

Huset Patagonien 2022