Til Dovrefjell og moskusoksens land med NFD

I 2019 og igen i 2022 er jeg i Norge på tur med NFD - foreningen Naturfotografer i Danmark. Johnny har arrangeret det altsammen og sammen med 10-12 andre fotografer bor vi fint og lækkert i en enorm hytte i Rondane 10-11 timers kørsel hjemmefra. Det er september og områdets smukke dale er iklædt intense efterårsfarver. 1 times kørsel herfra ligger Dovrefjell. Her er moskusoksens land og det er moskusokserne vi er kommet for at se.

Dovrefjell er et enormt område af kuperet terræn, knæhøj bevoksning, der skjuler sten og huller som gør en lang dag i fjellet til en hård og udfordrende affære. Til gengæld er området meget smukt med masser af motiver at fotografere. Allerhelst vil vi gerne have billeder af de berømte moskusokser, der lever i området. Her er en bestand på ca. 300 dyr som er spredt ud i større eller mindre flokke. Snart skal vi erfare, at de ikke lige sådan er til at finde.

Så området taget i betragtning og ikke mindst med erkendelsen af, at vi virkelig er på udebane har vi hyret en guide, der skal hjælpe os på vej. Han er en ung mand - Evan, og han skal vise sig at være alle pengene værd. Vi mødes tidlig morgen ved indgangen til Dovrefjell og så snart jeg trykker Evans hånd goddag bliver jeg en smule misundelig på hans arbejde. Dette er hans job, at guide og lede folk ud på tur i fjellet med dens fantastiske natur. Og som os har han en rygsæk på ryggen med kamera og med det har han taget mange forrygende billeder af moskusoksen. I alt slags vejr. På alle årstider. Så det er en kompetent herre, der tager imod os tidlig morgen og som garanterer os, at der er en forrygende dag i vente. Og således ved godt mod begiver vi os ud på tur. Først af en lige hovedvej, der skære sig igennem landskabet, men snart forlader vi de trygge grusbelagte rammer og begiver os ud i ujævnt, smukt og indtagende terræn. Og faktisk går der ikke længe før vi langt, langt væk aner omridsene af noget, der godt kunne være moskusokser.

Faktisk forløber begge turene til Dovrefjell meget ens i forsøget på at finde moskusokserne. Evan leder an ud i et terræn han kender som sin egen buskelomme og sammen - og nogle gange efter en del vandren og traven, spotter man moskusokser. For det meste langt ud og på stor afstand. Så gælder det om at komme tættere på, men med Evans tilgang, så skal både menneske og dyr have en god oplevelse, så det bliver aldrig så tæt på, at man forstyrre. Allerhelst skal moskusokserne vide, at man er i nærheden og de skal være trygge ved, at man holder afstand. Så det tager tid, ikke blot at finde dyrene, men også at få lov til at komme ind på en afstand af ca. 100 meter.

Særligt på vores anden tur til Dovrefjell lykkedes det i helt fantastisk grad at opnå en form for fortrolighed med en flok moskusokser. Vi ender med at tilbringe 7 timer i deres selskab og på intet tidspunkt virker dyrene stressede eller synes vi er for tæt på så de vælger at trække sig. Vi oplever tilmed at hele flokken lægger sig og den næste time sover og hviler - et godt tidspunkt til selv at spise madpakken og nyde en kop kaffe. Sen eftermiddag og så går turen tilbage til bilerne. Hjemme i hytten er der hygge og alle skal gennemse dagens høst af billeder og senere under dynen er der ingen problemer med at falde i søvn ovenpå en lang, begivenhedsrig dag på fjellet.

Moskusoksen

På Dovrefjell findes ca. 300 moskusokser. Henover vinteren reducerer man i antallet så små 200 dyr går en ny sæson i møde. Dermed bevare man en sund bestand hvis antal passer til levegrundlaget som Dovrefjell udbyder. Moskusoksen er med sin tætte pels - hvis underuld er varmere og af højere kvalitet end den man ser hos får, bygget til arktisk liv og barske vintre med lave minusgrader. De lever i mindre flokke og er kendt for at danne en beskyttende omkreds af horn, der afskærmer kalve fra et angribende rovdyr. Moskusoksen vejer omkring 300 kg og kan i løb opnå en fart på helt op til 60 km/t. Der lever moskusokser i Canada, Grønland og Norge hvor de fra Dovrefjell har spredt sig ind i Sverige.

Landskaber og andre motiver

Norge er mildest talt andet end moskusokser. Naturfotografisk er det et fantastisk land med så meget utrolig smuk natur, at man aldrig nogensinde vil løbe tør for fotomuligheder og motiver værd at forevige. Så på turene til Dovrefjell er der også ture ud i landskabet, der handler om andet end moskusokser. Landskaberne fylder en del, men vi forsøger os også med fjelræve - dog uden held, til gengæld er der elg, fugleliv og andet godt. Og så er der utrolig mange vandfald i området og det bliver til mange timer udi kunsten at lege med vand og ikke mindst at forsøge at indfange enorme vandmasser i et billede. To gode ture til Norge i selskab med NFD er det blevet til og forhåbentlig venter der flere i fremtiden.

På tur med ligesindede

For mig er naturfotografiet noget jeg mest dyrker alene. Dels er det nemmere at komme tæt på dyrene er man ikke en stor flok der tramper igennem landskabet, dels bruger jeg naturen til - udover at tage billeder, også at koble fra og give hovedet og kroppen en pause fra hverdagens trummerum. Når det er sagt er det også sjovt at dele en oplevelse med andre. Turene til Norge med NFD og ligesindede har været fantastisk givende og sjove. Det kan noget helt specielt at være på tur med mennesker, der er mindst lige så naturtossede og fotonørdede som én selv og altid er der forståelse for, tid og plads når der ud af det blå er et fantastisk motiv, der lige skal fotograferes.

Galleri - Dovrefjell og Moskusoksens land

Sommerfugle i haven

Fugleliv i haven