Carls hus i Sverige

Der er et stykke at køre når man skal op til Carls hus i Sverige. 8-9 timer tager det hvis man holder igen med pauserne. Men turen er det hele værd. Og tiden flyver alligevel afsted når der snakkes og Carl systematisk og ned til mindste detalje gennemgår og forklarer de mange planer han har lagt for turen. Jeg siger bare ja tak og er med på den værste - også selvom jeg ved, at der er nogle lidt hårde og strabadserende ture i vente. Det er turene hvor vi skal udforske nyt terræn i jagten på ulv og los.

Køreturen til Carls hus nærmer sig sin afslutning når man køre ind i skoven. Men der er fortsat en god bid vej. Ind imellem passerer man et hus hvor der bor mennesker. Nogle gange er husene tomme og faldefærdige. Man kan købe ret billige huse heroppe i skoven.

Om vinteren kan man ikke køre i bil hele vejen op til huset. Det forhindre sneen. Den sidste kilometer må man gå. Carl påstår, at det er rart at få rørt kroppen ovenpå den lange køretur. Flot er det under alle omstændigheder med den dybe sne.

Toilettet ligger et stykke fra huset. Hvis man lader døren stå åben kan man betragte skoven og håbe at en elg kommer forbi. Om vinteren er det en kold fornøjelse. Der skal meget til før man går ud om natten for at tisse.

Nattehimlen er dækket af stjerner i et antal jeg ikke troede muligt.

Om sommeren slapper vi af i dagtimerne og tilbringer tiden ved huset. Haven er som en vild eng med forskellige blomster og alle mulige slags insekter. På resterne af den væltede træstamme ligger hugormen og soler sig.

Efter tidlig aftensmad forlader vi huset. Vi er først tilbage om morgen. Jeg får set min første slagugle. Elgene er også fremme. Helt tilfældigt finder vi rævehvalpe.

Elven er lavvandet og man kan krydse over uden problemer. Værre er det at sejle ned af elven og ikke hele tiden gå på grund. Planterne under vandet er helt røde. Hen over vandoverfladen flyver i hundredevis af blå pragtvandnymfer.

Carl har vildtkameraer på grunden. Der er filmoptagelser af los, ræv, elg, grævling og jærv. Det er meget motiverende med den slags vidnesbyrd om dyrelivet.

Aftenerne og nætterne er lyse og vi bruger mange timer ude. Knotterne har en fest. Ind imellem deler vi os op og sidder hver for sig i terrænet. Der er mange smukke søer. Flere steder med klippefremspring hvor lossen gerne måtte dukke op for at nyde udsigten.

Skovsneppens kald på hunner lyder også i sommernatten. Den kommer susende i lav højde når den flyver forbi.

Efteråret byder på elge i brunst. Tyrene er blevet kæmpestore og smukke. De kalder på hunnerne og man kan høre dem på lang afstand.

Carl sætter mig af ved en smuk sø med god udsigt så øjet kan vandre. Han har set elgtyr ved søen flere gange. Selv kører han ud på opdagelse. Jeg finder elgtyren. Den har været død noget tid og hele skellettet ligger hvidt og blottet. Jeg binder kraniet fast til fotorygsækken så jeg kan få det med hjem.

Vi ender med at få et glimt af en elgtyr i godt selskab med nogle hunner. De forsvinder og vi sætter os og håber at de vender tilbage. En voksen ræv kommer forbi og jager lige foran mig. På himlen muser fjeldvågen. Carl sidder et stykke væk med ryggen til og spejder efter elgtyren.

Farverne i skoven er røde, gule og orange i alle nuancer. Carl leder an på turen til toppen af fjeldet. Til sidst ligger skoven under os indhyldet i tåge. Der er både los og ulve i området. Vi finder ingen spor eller efterladenskaber.

Jeg vil rigtig gerne se slaguglen igen, men den finder vi heller ikke.

Som det sidste sætter Carl vildtkameraerne op. Vi snakker om fotofælder, om Carls planer for fremtiden når det kommer til drømmebilledet af en los.

Jeg selv glæder mig bare til at jeg igen skal op til Carls hus i Sverige.

Carl

Min gode ven Carl er en meget erfaren herre udi naturfotografiet. Tilbage i 1976 som bare 12 årig tager han sit første billede af et rådyr. Siden er det blevet til mange fantastiske og smukke billeder - fortsat med rådyret som et af favorit motiverne. Carls billeder samt flere historier om huset i Sverige findes her: Iwouldliketoseealynx.com

Huset

I 2013 køber Carl huset i Sverige. Huset ligger i et område hvor der findes både los og ulve samt elge. En af grundene til huskøbet er netop Carls store drøm om at få et billede af en los. I årene der følger er der lagt meget tid i renovering af huset og ikke mindst i at lære den lokale natur at kende. I dag kender Carl til rigtig mange gode og smukke lokaliteter - b.la. til Tjurens spilleplads.

Svenske rævehvalpe

Helt tilfældigt render vi på rævehvalpe. De kommer til at løbe med en del af opmærksomheden på sommerturen og de sidste dage følger vi dem så tæt som muligt - både morgen og aften. Rævehvalpene har deres helt egen blog og galleri.

Elgen

Området byder på mange elge - og især kender Carl til et bestemt område hvor chancerne for at møde det enorme dyr er ret gode. Men trods størrelse og Carls kendskab til deres yndlingslokaliteter kan de være svære at finde og få øje på. Elgen har en utrolig evne til at gå i et med omgivelserne.

Fakta om elgen:

En voksen tyr kan måle 3 meter i længden og opnå en højde på ca. 2 meter til det øverste af skulderen.

Vægten kan runde de 700 kg.

En elg kan blive op til 25 år gammel.

Om efteråret går elgen i brunst hvorefter hunnen går drægtig i 8 måneder. Hun får normalt 1-2 unger.

På verdensplan findes der ca. 2 millioner elge. De fleste finder man i Canada og I Rusland.

Nattehimlen

Tit og ofte gør lysforurening fra huse og gadelygter skade på oplevelsen af nattehimlens stjerner. Man kan ganske enkelt ikke se alle stjernerne fordi der ikke er mørkt nok. Så hvordan ser himlen ud når al unaturligligt lys er fjernet og stjernerne for alvor får lov til at boltre sig. Puha - det er helt vildt og man føler sig meget lille.

Wall of fame

Det er sjældent at naturfotografer hænger billeder op taget af andre naturfotografer - hertil er den hjemlige vægplads simpelthen for sparsom og skal helst bruges på egne værker. Men i Carls hus i Sverige er der faktisk afsat en lille væg til billeder taget af gæstende fotografer. Der er ingen garanti for at komme op at hænge, men har man været heldig og har man gjort sig umage … så måske.

Den sorte hugorm

Carl anbefaler at jeg ser til resterne af den væltede træstamme - her plejer der gerne at ligge en hugorm og sole sig. Det er meget lidt hugorm jeg har set i mit liv og jeg har helt sikkert aldrig fotograferet en, så da der ligger en hugorm på træstammen er jeg ved at gå ud af mit gode skind af begejstring. At det tilmed viser sig at være en meget fotogen én af slagsen gør det til en vild og fantastisk oplevelse hvor jeg tilsidst bruger macroobjektiv og ligger kun 20 cm. fra slangen.

Den døde elg

I et åbent område i skoven nær en sø finder jeg et komplet elgtyr skellet. Der er kranie, rygsøjle, ribben, hofte, lårbensknogler. Et meget imponerende fund. Jeg slås herefter med en del overvejelser vedrørende hvor meget af fundet jeg kan bringe med hjem til Danmark - og min kone. Der er alligevel en reel chance for at hun ikke helt vil dele min begejstring. Det ender med at jeg kun tager kraniet. Jeg er sikker på at hun bliver ellevild når hun får det i gave.

Den døde elg - i live

3 måneder inden jeg finder skelettet af elgtyren er Carl i Sverige og tilbringer tid ved selvsamme sø. Han fotograferer lom og her oplever han en elgtyr komme og gå til og fra søen mere end 50 gange i en mærkelig konfus opførelse. Tyren er kraftig hævet og bulet over venstre øje. Hvorvidt den er skadet efter kamp med en anden elg eller er ramt af sygdom er ikke til at sige. Kraniet jeg finder ved søen er farvet af en stor, grøn plet over venstre øje og kunne indikerer en form for betændelsestilstand. Ud fra dette og ud fra geviret er det ret sikkert at der er tale om samme dyr.

Billedet er taget af Carl Ammitzbo.

Galleri - Carls hus i Sverige

Svenske rævehvalpe

Svenske rævehvalpe

Vandstæren

Vandstæren

Rådyrene fra den hemmelig skov

Rådyrene fra den hemmelig skov